Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Amplifica-ti fericirea in cuplu prin coaching

12 December 2013 By In Articole Coaching

Scenariu: Te indragostesti, te simti extraordinar, totul pare a fi perfect… pana cand ceva se intampla. Sunteti aceiasi, tu si el/ea…insa ceva parca incepe sa “scartaie”.

Pe de-o parte e firesc ca starea initiala de euforie sa isi mai piarda din intensitate, iar micile obiceiuri ale partenerului/ei ….pe care poate in primele etape nici nu le observai….sa inceapa sa te irite. 

Ce s-a intamplat?  Ce e de facut? 

Il/o iubesti si totusi….ceva nu mai functioneaza!!!! Hai sa aruncam o privire asupra catorva aspecte esentiale care, luate in calcul, observate si optimizate sunt “chei”catre o relatie armonioasa. 

ASTEPTARILE - tale sau cele ale partenerului/partenerei sunt deseori mult prea ridicate si  nerealiste. Te indragostesti de o persoana, cu bune si cu rele, cu calitati si defecte, si nu de “o iluzie”, de o plasmuire din mintea ta, sau…?

NEVOILE - Dupa ce prima etapa,cea a “ochelarilor roz” isi mai pierde din intensitate, cobori cu picioarele pe pamant si se intampla sa constientizezi ca partenerul/partenera nu iti satisface nevoile. Sau anumite nevoi care deodata se arata a fi extrem de importante. Te simti dezamagit si incerci sa il/o schimbi. Fii realist!!! Nimeni nu va putea vreodata sa iti satisfaca toate nevoile si nu pentru asta ai intrat in relatie, sau…? 

ECHILIBRUL -  Una din cele mai mari provocari intr-o relatie. La inceput vezi doar ceea ce vrei sa vezi. Iti suna cunoscut? Pe parcurs insa, odata ce relatia evolueaza, lucrurile se mai schimba, si incepi sa pui prea multa presiune pe celalalt. E timpul sa faci un pas in spate, sa te regasesti, sa iti gasesti echilibrul. 

APRECIEREA - Ti se intampla sa ceri mult prea mult , sa fii focusat pe ceea ce nu face partenerul/partenera, astfel incat celalalt  sa se simta cu adevarat devalorizat, neapreciat? Sesizeaza ce anume te opreste sa il accepti si iubesti pe celalalt pentru ceea ce este, asa cum este? 

SPATIUL PERSONAL - nu acorzi partenerului/partenerei spatiul personal, si acesta/aceasta….incepe sa te respinga? Intreaba-te cum ai simti la randul tau daca el/ea ti-ar ingradi spatiul. Deci, reciproc valabil

PROIECTIILE - marea “problema”! In cuplu, si in relatii in genere, tindem sa proiectam asupra partenerului aspecte ale relatiilor noastre familiale, situatii, comportamente care ne-au marcat trecutul. De exemplu, daca nu ai fost apreciat si valorizat de catre parinti, intr-o relatie manifesti o nevoie acuta de recunoastere din partea partenerului. Ce sa faci? Primul pas ar fi sa constientizezi ce se intampla, sa iti asumi raspunderea pentru propria viata. Poti face  asta, nu ai nevoie sa cari mereu trecutul cu tine si sa il recreezi.

COMUNICAREA - Iti exprimi punctul de vedere? Si daca da, in ce mod? Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus, deja celebra expresie, dar foarte adevarata. Barbatii si femeile sunt diferiti, vorbesc „limbi” diferite. Doar un exemplu ar fi acela ca femeile sunt multi-task, pot face simultan mai multe lucruri, pe cand barbatii se pot concentra pe unul singur. Si cate ar fi aici de povestit! Intrebarea este - cum facem ca, desi nu “vorbim aceeasi limba” sa avem o comunicare armonioasa si eficienta cu partenerul/partenera?

VALORILE – comune sau nu? Stim ca valorile, credintele pe care le avem sunt cele care ne dicteaza comportamentul. Iar daca cele mai importante valori nu coincid cu cele ale partenerului, relatia devine o adevarata provocare.

INCREDEREA - daca ai tendinta sa te negi pe tine doar ca sa te “asortezi” la sau cu celalalt,vei ajunge sa traiesti o viata care nu are nicio treaba cu sinele tau, cu cine esti tu cu adevarat. Te vei simti neimplinit si frustrat. E nevoie sa ai sau sa iti cresti increderea in propria persoana astfel incat sa traiesti o viata autentica , in care te ghidezi dupa propriile valori. La fel, nu cred ca cineva si-ar dori un partener/ partenera care sa fie asemeni unui „catzelus de plus”, fara dorinte, fara nevoi. Gandeste-te la asta!

Vestea buna este ca exista “chei”, solutii, tehnici pentru a imbunatati toate aceste aspecte ale interactiunii in cuplu. Degeaba insa insisti sa il schimbi pe celalalt, totul porneste de la tine! 

Poate ca la prima vedere nu pare foarte simplu, si tendinta este sa functionam cumva pe “pilot automat”, neasumandu-ne schimbarea. Cand insa ai parte de ghidajul potrivit, schimbarile pur si simplu se intampla. Da-ti voie sa beneficiezi de suport, sprijin pe calea schimbarii, acorda persoanei tale cele mai bune circumstante pentru a se dezvolta. Si vei sesiza cum realitatea din jurul tau se schimba. 

Fie ca apelezi la coaching, dezvoltare personala, consiliere sau o alta metoda de care te simti atras, primul pas inspre imbunatatirea situatiei actuale este decizia ta de a-ti asuma o schimbare reala.

Lumea din jur, exteriorul, dupa cum probabil stii, e doar o reflexie a ceea ce exista in interiorul tau. Asadar, schimbarea incepe cu si de la tine…

Read 2191 times Last modified on Monday, 20 October 2014 13:18
Georgia Manescu

Absolvent al Facultatii de Limbi Moderne Aplicate, licentiat in Comunicare Sociala, specializare in Comunicare si Relatii Publice.


Trainer certificat de Ministerul Muncii si Educatiei; NLP Master PractitionerFormarea in Coaching la standarde internationale ICF, Institutor cu 10 ani experienta in invatamant. Asistent trainer NLP Explorer (Programe de formare NLP Practitioner si NLP Master Practitioner Timisoara) 

Redactor articole NLP, Dezvoltare personala, coaching . Experienta:Co-trainer NLP Explorer ( Programe de formare NLP Practitioner si NLP Master Practitioner Timisoara); Participarea si organizarea diferitelor cursuri, formari si Tabere NLP Explorer. Redactor articole in domeniile: NLP, Dezvoltare personala, life coaching si coaching pe relatii.Co-Owner Social Skills

Coach si Trainer in cadrul Social Skills – sustinerea de workshopuri, programe de coaching de grup si individuale destinate descoperirii si activarii Esentei si Puterii Feminine precum si a ceea ce inseamna „dansul armonios al relatiei de cuplu”. 

 

Oras: Bucuresti, Timisoara

 

Pentru a programa o sedinta cu Georgia Manescu alegeti una din variantele de contact de mai jos:

office@coaching-essence.ro - 0734.701.702

Informatii de contact

Echipa noastra va raspunde cu placere la solicitari, pentru contact folositi informatiile de mai jos:

Coaching Essence Office

  • Mobil: +40 734 701 702

Info Retele Sociale

Linkedin si Facebook & Co. Follow us & get in touch.

NLP Coaching pentru Dezvoltare Personala