Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Articole Coaching Essence

Cele 9 diferente dintre training si coaching!

25 February 2013 By In Articole Coaching

Training si/sau coaching

Nu rareori, din pacate, auzim exprimari de genul : “coachingul este, in esenta, hai sa fim seriosi, training one-to-one”. Unii dintre cei care fac asemenea afirmatii am constatat ca nu aveau vreo formare de coaching la activ, ci vin din zona de training si s-au autointitulat coachi…de ce nu? Suna bine. Altii - mai putini, ce-i drept - aveau cate o formare, uneori facuta in Romania dar, parca mai des, prin strainatate …de unde dovada, pentru mine, ca nici in tari mai cu blazon formarile de coaching nu sunt, toate, ceea ce ar trebui sa fie.

 

De unde pornim? De la definitie.

Trainingul se traduce, in romaneste, prin “instruire sau formare” si este un proces de transmitere de informatii si dezvoltare de competente. Cel care se ocupa cu asa ceva se numeste instructor sau formator.

Coachingul, pe de alta parte, se traduce prin “antrenament” si este un proces de crestere a performantei generat, in principal, de schimbarea de perspectiva, a modului de a gandi si a actiona, intr-un anumit context. In COR, cel care se ocupa de antrenament se numeste “specialist in activitatea de coaching”. In engleza se numeste, pur si simplu, antrenor.

Cele 9 diferente importante

1. In training se transmit informatii de specialitate, in coaching – nu.

2. In training se urmareste dezvoltarea si evaluarea unor competente specifice, ca urmare a instruirii si lucrului practic, in coaching - nu.

3. Trainerul trebuie sa fie expert in ceea ce ii invata pe cursanti, coachul – nu.

4. Trainerul are cursanti, coachul are clienti (de coaching).

5. Coachul are ca instrument de baza adresarea de intrebari cu impact, trainerul – nu.

6. Coachul il ajuta pe client sa parcurga urmatorul drum: stabilirea de obiective - activarea resurselor necesare - strategie de actiune – atingerea obiectivului; trainerul, nu.

7. Scopul coachingului este sa genereze o stare de efervescenta, dinamism si creativitate a mintii, orientate spre cresterea performantelor clientului, pentru ca succesul sa fie atins mai usor, mai repede sau mai sigur; trainigul, nu.

8. Rolul unei persoane aflate in procesul de training este acela de “invatacel”, rolul clientului de coaching este de “performer” care se antreneaza.

9. Esenta trainingului este invatarea (legata de andragogie), esenta coachingului este descoperirea de sine si cresterea eficientei, generate de un nou mod de a gandi, mai performant.

Pentru ca, nu-i asa, nu-i suficient sa gandim… Trebuie sa gandim astfel incat sa putem obtine tot ceea ce ne propunem!

 

Read 2228 times Last modified on Tuesday, 21 October 2014 13:08
Carmen Todor

Carmen Todor–medic psihiatru, MasterTrainer si MasterCoach NLP, autor.

Experienta :Business & Life Coaching, in care foloseste modele de coaching performant, care permit dezvoltarea individului, echipelor, liderilor si organizatiilor, sigur si cu rezultate masurabile. Incurajeaza un coaching stiintific, eclectic si multiaxial, precum si cercetarea in domeniu. Se ocupa de departamentul  de training & coaching al Facultatii de Stiinte Economice, Cluj, din cadrul Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir”, Bucuresti.

Carmen face parte din prima generatie de trainer si coachi NLP din Romania.Viziunea ei despre coaching este aceea a unui extraordinar instrument menit sa ne sustina in demersul nostru de a deveni tot mai performanti, cu o minte creativa si orientata spre Resurse, Energie si Solutii.

Functii curente: Presedinte Asociatia Romana pentru ProgramareaNeuro-Lingvistica (ARONLP), Presedinte Societatea Romana de Coaching (SRC)

Carti:-“Arta fericirii in secolul 21”, ed. Paralela 45-“Leadership total – ghidul liderului de succes”

 

Oras: Cluj-Napoca  

 

Pentru a programa o sedinta cu Carmen Todor alegeti una din variantele de contact de mai jos:

office@coaching-essence.ro - 0734.701.702 

Abonare Newsletter

Asigura-te ca nu pierzi articole de dezvoltare personala interesante abonandu-te la newsletter-ul Coaching Essence

Informatii de contact

Echipa noastra va raspunde cu placere la solicitari, pentru contact folositi informatiile de mai jos:

Coaching Essence Office

  • Mobil: +40 734 701 702

Info Retele Sociale

Linkedin si Facebook & Co. Follow us & get in touch.

NLP Coaching pentru Dezvoltare Personala

You are here: Home Resurse Articole coachi Articole Coaching Cele 9 diferente dintre training si coaching!