Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Articole Coaching Essence

Business coaching - Spatiu si Limbaj

26 February 2013 By In Articole Coaching

Univers si explorare

Se poate spune ca fiecare om traieste in propriul sau univers, format din ganduri, emotii, experiente trecute sau prezente ori planuri de viitor. Si, in fiecare dintre aceste universuri, exista cate un spatiu special, acordat profesiei, relatiilor, distractiei, studiului, individualului sau impartasirii cu ceilalti.

Uneori ramanem blocati intr-unul sau altul din acest spatii, pana cand devin obositoare, goale sau supraaglomerate; ne gandim sa ne mutam in altele, impinsi de la spate de senzatia de disconfort pe care ajungem sa o resimtim, la un moment dat.

Dar nu e obligatoriu sa fie asa, desigur – a preveni este cu mult mai usor si mai util decat a trata si de aceea ne place coaching-ul.

Unde esti tu? In ce spatiu?

Sa luam un exemplu simplu – un lider de grup, in cazul de fata un manager care, printre altele, este un cunoscut al meu.

“Oamenii mei trebuie sa se miste repede si sa se descurce, altfel zboara".

Aparent, este o fraza fireasca si exprima dorinta lui de a avea angajati performanti; am putea chiar sa ii apreciem standardele inalte. Numai ca, asemeni multor alte fraze auzite de la el, asemenea rostiri se remarca printr-un element comun – el, managerul, lipseste cu desavarsire din ele. Cam tot ceea ce spune imi arata ca, in calitate de lider, se situeaza in afara grupului si traieste, desigur, intr-un spatiu al lui, personal.

Nu e deloc greu de banuit cum, in realitate, echipa lui nu e o echipa – de altfel, motivul sau numarul 1 de nemultumire. Pentru a functiona cum trebuie, liderul ar trebui sa coexiste in acelasi spatiu cu echipa, sa o inteleaga, sa o motiveze si sa o conduca spre obiectivele de comun acord acceptate.

Cunoscutul meu m-a privit foarte surprins cand i-am spus aceste lucruri si a ramas pe ganduri. Apoi, foarte onest, mi-a spus:

“Dar mie imi place sa fiu singur. Prea multa apropiere de oameni imi creeaza disconfort.”

Desigur, prima intrebare care ne vine in minte este “Cat de multa apropiere este prea multa?” si raspunsul a fost:

“ Nu-mi place sa fiu la acelasi nivel cu ceilalti”.

Aha!

Si asta explica de ce nu a reusit, inca, sa isi formeze o echipa asa cum doreste si de ce multe din planurile lui sunt inca, in faza de vise si proiecte de viitor.

Cum am putea face o translatie dintr-un spatiu in care esti singur si deasupra celorlalti, intr-un spatiu in care esti mai aproape de oameni?... Cu o alta intrebare, de exemplu; o astfel de intrebare ar putea fi:

“Singur, ai putea realiza, vreodata, ceea ce ti-ai propus?” …”Nu, evident”.

“Deci, ai nevoie de oameni?”…”Da, desigur, dar trebuie sa fie foarte buni!”

“Si de ce niste oameni foarte buni ar vrea sa urmeze un om cocotat intr-un spatiu inaccesibil lor?”….”Pentru ca ii platesc bine” .

“Esti singurul care i-ar putea plati bine? Mai ales daca sunt atat de valorosi…De ce le-ar place sa priveasca in sus, cand altcineva ar putea fi alaturi de ei si i-ar face sa se simta bine?”

...?!

Constientizare

Asta a fost o conversatie foarte simpla si lenta, cu multe pauze si timp de gandire. Rezultatul a fost :

“Mda.., inteleg ce vrei sa spui. E adevarat, in firma domneste o atmosfera rece. Eu sunt cel care are trebui sa vin alaturi de oamenii mei si sa le aduc focul si energia, ca echipa. Interesant, nu m-am gandit la asta pana acum, credeam ca ei trebuie sa faca asta, singuri”.

Apoi, a adaugat:

“Si, adevarul e ca o fac, intr-o anumita masura, pana isi gasesc un alt loc de munca, unde sa le placa atmosfera mai mult, banuiesc…”.

*******

In alt context, ar fi fost, probabil, nevoie de o conversatie mult mai ampla si complexa, pentru a ajunge la acelasi rezultat. In cazul de fata, un joc foarte placut de cuvinte, tacere, introspectie, a fost suficient: de indata de ne constientizam blocarea intr-un spatiu, am facut si cel mai important pas…urmeaza sa ne gasim propria cale de a iesi de acolo sau de a ne largi orizonturile.

Cum contribuim la ceea ce traim

Nemultumirea acestui om dura de mult timp, si mereu vinovati erau altii. Nimeni, niciodata, nu i-a spus ca in spatiul in care locuia el echipele nu pot exista.

Echipele au un spatiu special, al lor, la fel ca orice altceva.

Cand vrem ceva, trebuie sa ne “mutam“ in spatiul in care acel ceva exista sau poate exista.

De aceea imi place atat de mult coaching- ul. Pentru ca ne invata sa ascultam cu atentie, sa identificam spatii si resurse interioare si, printr-o metoda sau alta, inclusiv prin limbaj, ne da voie sa ajungem sa re-locuim acolo unde am uitat sa mai fim.

 

 

Read 2571 times Last modified on Tuesday, 21 October 2014 13:02
Carmen Todor

Carmen Todor–medic psihiatru, MasterTrainer si MasterCoach NLP, autor.

Experienta :Business & Life Coaching, in care foloseste modele de coaching performant, care permit dezvoltarea individului, echipelor, liderilor si organizatiilor, sigur si cu rezultate masurabile. Incurajeaza un coaching stiintific, eclectic si multiaxial, precum si cercetarea in domeniu. Se ocupa de departamentul  de training & coaching al Facultatii de Stiinte Economice, Cluj, din cadrul Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir”, Bucuresti.

Carmen face parte din prima generatie de trainer si coachi NLP din Romania.Viziunea ei despre coaching este aceea a unui extraordinar instrument menit sa ne sustina in demersul nostru de a deveni tot mai performanti, cu o minte creativa si orientata spre Resurse, Energie si Solutii.

Functii curente: Presedinte Asociatia Romana pentru ProgramareaNeuro-Lingvistica (ARONLP), Presedinte Societatea Romana de Coaching (SRC)

Carti:-“Arta fericirii in secolul 21”, ed. Paralela 45-“Leadership total – ghidul liderului de succes”

 

Oras: Cluj-Napoca  

 

Pentru a programa o sedinta cu Carmen Todor alegeti una din variantele de contact de mai jos:

office@coaching-essence.ro - 0734.701.702 

Abonare Newsletter

Asigura-te ca nu pierzi articole de dezvoltare personala interesante abonandu-te la newsletter-ul Coaching Essence

Informatii de contact

Echipa noastra va raspunde cu placere la solicitari, pentru contact folositi informatiile de mai jos:

Coaching Essence Office

  • Mobil: +40 734 701 702

Info Retele Sociale

Linkedin si Facebook & Co. Follow us & get in touch.

NLP Coaching pentru Dezvoltare Personala

You are here: Home Resurse Articole coachi Articole Coaching Business coaching - Spatiu si Limbaj