Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Articole Coaching Essence

A fi... si a nu sti

05 March 2014 By In Articole Coaching

In ultimele zile am fost surprins sa constat ca, din mai multe surse, aparent intamplator, imi veneau informatii similare. Concret, e vorba despre a fi conectat cu tine, si a ramane echilibrat - capabil de perspective si imagini de ansamblu. Adica sa iti pastrezi capacitatea de a vedea de sus sau de la distanta, situatia. Sa adopti o pozitie de observator, care e neutru si detasat. Si toate acestea, per total, iti permit o deschidere spre informatii si resurse pe care un om blocat intr-o anumita perspectiva nu le mai are.
Se pare ca si crizele au rostul lor - sa te faca sa iti exersezi si mai mult aceste abilitati, dar vai de cel care se identifica cu gandurile de cosmar si devine acele ganduri negative, care apar in diferite stari.

Una din experientele mele de acum 8-9 ani mi-a clarificat cumva o teorie personala pe care urma sa o regasesc tot mai des in jurul meu, in carti si filme - faptul ca suntem atrasi in cate ceva - un subiect, proiect, oportunitate sau o viziune de dezvoltare a unei afaceri... si, desi poate ca mi-am stabilit care e modul in care doresc sa imi traiesc viata, in momentele acelea uit si ma implic pe cate o directie pentru o anumita perioada de timp... pana cand, probabil discrepanta intre ceea ce vreau de la viata si acea viziune e foarte mare...si atunci ma trezesc spunand: " Iar am fost in transa, intr-un vis, un vis care nu e al meu". Din pacate, cateodata poate dura mai multe luni sau chiar si ani. Simteam ca am fost furat, ca timpul acela s-a dus si nu mai poate fi recuperat.


Apoi am invatat sa fac ceva in prezent, sa inteleg si sa merg mai departe promitandu-mi sa fiu mai atent.
Ce am descoperit e ca, pe parcursul vietii aceste perioade au devenit tot mai scurte, si daca la inceput era vorba de ani, acum, in ultimul timp, e vorba de saptamani sau maxim luni, pana ce realizez ca am fost captat (atentia mea, fiinta mea a fost captata, imersata, identificata) cu acel proiect.
E bine sa ai verificari de genul acesta cel putin lunar. Probabil ca in alte timpuri erau persoane sau ritualuri sociale care iti ofereau o oglinda, unde esti si in ce directie te indrepti, te indemnau la meditatie si reflectie asupra ceea ce faci, si erau punctate ca sarbatori conectate cu anotimpurile, ciclurile firesti ale naturii sau de gen religios.


Revenind la ideea principala, in ultimul timp informatiile si mesajele spuneau: ocupa-te de mentinerea perspectivei, a libertatii, si nu intra intr-o anumita stare sau idee care sa te consume... pentru ca atunci nu mai ai perspectiva, nu mai ai optiuni... nu mai ai libertate si vei avea doar ceea ce altii iti vor sugera.
Cand esti prins prea mult de concretul de zi cu zi, risti sa devii un sclav al detaliilor, sau atentia ta sa fie usor manipulata - sa ti se propuna sau sa ti se sugereze probleme sau oportunitati acolo unde ele de fapt nu exista - ca un fel de distragere a atentiei, ca un fel de manipulare sociala, cel mai adesea intalnita in politica si folosita de mass-media. Scandaluri sau stiri care distrag populatia de la subiecte cu adevarat importante.


Ce e de facut?
O idee buna este sa ai in jurul tau lucruri, oameni si preocupari care sa te tina sus/deasupra liniei de plutire.
As face o paralela cu Iadul si Raiul. Daca decazi ca si putere si energie, si nu mai poti sa iti alegi ce sa gandesti sau cum sa actionezi, daca esti atat de identificat cu ceva incat nu mai poti avea perspective, atunci esti in iad - si acolo cumva ajungi sa uiti ca ar putea exista si o alta solutie, alta realitate, si asta pentru ca nu mai ai cantitatea de energie pentru a procesa/trai acest lucru. Deci pentru tine nu mai exista raiul, pentru ca esti consumat, prins in ganduri si in griji... cu ochelari de cal. Si cel mai interesant este ca nici macar nu realizezi ca esti in iad decat atunci cand, intr-un fel sau altul, imprejurari sau persoane exterioare te scot. Aaaa... si sa nu uit, daca cineva te scoate, te comporti ca aceia care se ineaca - te agati, mai, mai sa-l ineci si pe salvator.


Posibile actiuni preventive Implicandu-te in activitati care sa te detaseze, care sa produca o rupere a obisnuintelor, o iesire din cotidian, face ca gandirea ta sa fie mai flexibila si sa iti lase loc de a observa mai multe, de a te centra si pe altceva cu atentia.

Read 2500 times Last modified on Monday, 20 October 2014 13:15
Tiberiu Felber

Tiberiu este coach si membru acreditat al Societatii Romane de Coaching(SRC) si membru de onoare a Asociatiei Romane de Coaching(ARC), Trainer ITA-NLP si trainer Coach.
Fiind, din `96, printre pionierii din domeniul dezvoltarii personale si promotor al serviciilor de optimizare psihologica si psihoterapie, coaching si managementul schimbarii, are la activ peste 10.000 de ore petrecute in training-uri ca persoana in formare, ca si trainer sau in sedinte de coaching 1:1.

Demarand in 1998 Centrul pentru Dezvoltare Personala si Formare Profesionala SISTEM PSI el a participat la formari si specializari in Psihoterapie Cognitiv Comportamentala, Counselling, Hipnoza Clinica si Psihoterapie Ericksoniana, Psihosexologie, Psihoterapie Experientiala, Psihoterapie Centrata pe Client - Metoda Focusing, Consiliere si Psihoterapie de Familie si Cuplu, cu specializari in Dezvoltare Organizationala Strategica si Managementul Schimbarii, precum si experienta si implementare de proiecte internationale Harm Reduction adresate persoanelor marginalizate. Ulterior a dezvoltat NLP EXplorer si apoi Coaching-Essence datorita spiritului antreprenorial si a fascinatiei pentru potentialul uman.

Oras: Bucuresti

Pentru a programa o sedinta cu Tiberiu Felber alegeti una din variantele de contact de mai jos:

 

 office@coaching-essence.ro - 0734.701.702 

Abonare Newsletter

Asigura-te ca nu pierzi articole de dezvoltare personala interesante abonandu-te la newsletter-ul Coaching Essence

Informatii de contact

Echipa noastra va raspunde cu placere la solicitari, pentru contact folositi informatiile de mai jos:

Coaching Essence Office

  • Mobil: +40 734 701 702

Info Retele Sociale

Linkedin si Facebook & Co. Follow us & get in touch.

NLP Coaching pentru Dezvoltare Personala

You are here: Home Resurse Articole coachi Articole Coaching A fi... si a nu sti