Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Jurnalul unui coach in devenire - partea a III-a- A (te) asculta

12 December 2012 By In Articole Coaching

Se spune ca frumusetea e in ochii celui care priveste. Oare cum e cu intelesul celor auzite? O fi in…urechile celui care asculta? De cele mai multe ori, da. Si culmea e ca nu-l asculti pe cel care iti vorbeste, ci te asculti pe tine. Dialogul tau interior, gandurile tale…Si te agati de cuvintele care vin din exterior pentru a aduce in interior o amintire placuta sau, din contra, aduc senzatii neplacute motiv pentru care respingem aceste cuvinte fara drept de apel. Si ramanem cu un gol de informatie. Pe care-l umplem. Cu toate cuvintele care ne plac noua. Asa ca intelegem. Intelegem mai ales ce rezoneaza cu noi. Restul…conteaza cu adevarat?

Nu pentru noi…Desigur e doar o varianta de desfasurare a unei conversatii. Si de intelegere a semnificatiei cuvintelor. Mai sunt o gramada de multe alte metode prin care facem tot efortul pentru a intelege ce e in jurul nostru. Mai mult sau mai putin constient, dar intotdeauna cu intentia pozitiva de a intelege mai bine.Si daca doar am asculta? Daca l-am lasa pe celalalt sa vina cu propriul inteles al mesajului pe care il transmite? Crezi ca asa nu ai putea intelege? Crezi ca asa ti-ar fi mai greu? Este atat de usor si in acelasi timp atat de complicat…Este usor pentru ca este in natura noastra sa ascultam. Putem. Numai ca o facem destul de rar. Este complicat pentru ca asa ne-am obisnuit. Sa nu ascultam. Cel putin ceea ce vine din afara noastra. Numai ca paradoxal nu ne mai ascultam nici pe noi, nici ceea ce vine din interiorul nostru. Si ramanem cu ceea ce credem ca de fapt credem si vrem sa credem. Adica mai cu nimic real. Doar cu reperul pe care ni l-am stabilit noi pentru noi si pentru ce consideram noi ca e bine pentru noi. Restul nu merita atentia noastra. Asa ca nu mai ascultam nici macar ce vine din interior.

Da, stiu, dincolo de stereotipuri, dincolo de trebuie sa asculti, dincolo de ascultare activa, chiar si de cuvintele pe care le auzim deseori “asculta ce-ti spun”, dincolo de eu sunt o persoana care stie sa asculte, tu…il asculti pe celalalt?

 

 

Read 2189 times Last modified on Monday, 20 October 2014 14:36
Andreea Barca

Noi toti cautam in exterior ceea ce deja exista in interiorul nostru. E nevoie doar de o schimbare de perspectiva si curaj pentru a alege trans-formarea.
Iubesc oamenii si imi place sa vad cum pot crea singuri contextul unei schimbari potrivite in viata lor. Iar coaching-ul este exact oglinda prin intermediul careia fiecare isi sesizeaza resursele de care are nevoie pentru a ajunge acolo unde isi doreste.

Website: www.nlpexplorer.ro