Formare in Business coaching si lifecoaching, sedinte si cursuri de certificare ca si coach. Training NLP si sedinta de optimizare si dezvoltare personala.

Despre Blocaje si coaching

11 December 2013 By In Articole Coaching

Cred ca unul dintre subiectele cu care am fost abordat des in ultima vreme pentru sedinte de coaching individual a fost suculentul BLOCAJ.
Fie ca este generat de indecizie, amanare sau constientizarea unei lipse de directie si sens in etapa actuala de viata, efectul garantat in oricare dintre aceste situatii este gloriosul BLOCAJ.
Uneori este doar mental si asa cum e si natural se transfera si fizic in organism (umeri, brate, maxilar, etc), alteori este atat de complex si profund conectat cu diverse niveluri ale personalitatii noastre incat ne blocheaza cu totul de parca suntem turnati in bronz precum o statuie. Putin cate putin, parte dupa parte, din cap pana in picioare. Si-l regasim fie ca e vorba de:

 

•    Lipsa totala de decizie si prin consecinta si de actiune
•    Rigiditate fizica: ne simtim amortiti, ruginiti de ne e si frica sa ne miscam sa nu ne spargem
•    Totala confuzie de parca nu mai recunoastem nimic in peisajul din jurul nostru, desi ne perindam in acel mediu de ani si ani de zile

E ca si cum, ne-am juca zaruri, unul s-ar numi CE GANDESC, al doilea CE SPUN, iar al treilea CE FAC, le-am arunca pe masa de 100.000 de ori si sub nici o forma nu s-ar alinia toate drept pe o directie, ci permanent ar crea doua segmente ce formeaza un unghi, o indoitura…indoiala.

E ca si cum parti din mine se cearta permanent, sau voci din capul meu nu pot canta la unison si cumva fiecare tipa mai tare si diferit incat se aud disperate de intreg si disperate fiecare. Ideal ar fi sa se auda doar vocea corului, la unison…

Un model de abordare pe care l-am descoperit de-a lungul anilor si a ramas extrem de valoros pentru mine cand ma paste de-un blocaj, precum raceala dar si pentru clientii mei ce lucreaza pe acest obiectiv este cel al NivelurilorNeuro-logice dezvoltat de Robert Dilts, in baza studiilor facute de antropologul Gregory Bateson.

Ce spun oamenii astia mari este ca mintea noastra este organizata pe 6 niveluri:

1. Mediu: spatiul unde identificam blocajul (sau doar efectul lui), fie ca e in plan personal sau profesional. S-arputea sa identificam aici un
2. Comportament care ne creaza probleme si atunci cautam acel mod de actiune ce ne scoate din blocaj si ne apropie de realizarea obiectivelor.
Este esential de evidentiat ca noi putem alege orice comportament dorim sa folosim in mediu. Comportamentele noastre pot fi schimbate precum hainele, in fiecare dimineata asa cum o face orice om sau de 5 ori pe zi cum o fac unele vedete. E un aspect ce tine clar de alegere. Ma pot comporta si impetuos sau chiar obraznic dar si respectos sau chiar smerit. Ca sa pot livra un comportament am nevoie de niste abilitati sau capacitati de a-l manifesta si asta ne duce la nivelul urmator:
3. Abilitatile ne permit si ne sustin comportamentele noastre. Daca vorbim de abilitati de relationare, de exemplu, s-ar puteasa nu le detin din nastere, dar le pot insusi. Pot invata cum sa relationez mai bine. Si tot asa. Nu ne-am apuca sa invatam noi skills-uri (ce biznis suna!!!) daca nu am avea convingerea ca acele capabilitati nu ne sunt utile intr-un mediu sau chiar intr-un context mai specific, iarasta ne duce la urmatorul nivel
4. Convingeri si Valori. Deja de la acest nivel devine din ce in ce mai greu si asta nu pentru ca nu ne putem schimba unele convingeri care sa ne sustina abilitatile, ci pentru ca uneori HABAR NU AVEM CA AVEM unele convingeri si ca suntem limitati de ele, sau consideram ca acele convingeri ne  aduc multiple beneficii si atunci le pastram. Convingerile noastre ne spun ce abilitati avem nevoie, pentru a putea performa acele comportamente in mediul unde apare blocajul.
Convingerile noastre ne sculpteaza viitorul!!!

Ce ziceti de asta? Cand am aflat prima data, pentru mine se facu ceva lumina in jur.

Culmea e … ca fara sa stim … in mod ,,parsiv”, tocmai propriile convingeri mult-prea-iubite ne aduc in BLOCAJ de multe ori. Candva, poate in vremuri ,,preistorice” din copilarie sau facultate ele ne-au fost utile…dar vaaaaaaai acum nu se mai potrivesc cu vremurile si pozitia noastra din aceasta etapa a vietii, pentru ca avem o complet noua si diferita perceptie despre ,,cine sunt Eu, Acum”. Si cine credeti ca ne cristalizeaza si organizeaza nivelul convingerilor si valorilor?
5. Identitatea
Iar aici poate fi si mai cotoios si bulversant.
Auzi si tu intrebare: CINE SUNT EU???
De la inaltimea acestui nivel se pot pravali la vale o groaza de ,,demoni”ce ne pot paraliza complet sau partial. Una dintre cele mai cunoscute ,,pareze” este cea a lipsei de incredere. INCREDERE IN SINE. Ce ziceti…ne poate bloca lipsa increderii in noi, in abilitatile si comportamentele noastre? Ne poate lovi strategic vreodata indoiala in cele mai puternice convingeri ale noastre, de nu mai stim pe unde sa o luam si care ne mai sunt reperele in viata?
Oooooohh, daaaaa?
6. Apartenenta e cel mai profund nivel.
Amintiti-va putin cum e atunci cand tocmai constientizati ca scopul vostru mai inalt sau misiunea este acela de a contribui la binele unui grup din care faceti parte, cum ar fi familia voastra sau echipa voastra. Constientizati un simt al responsabilitatii fata de grupul caruia ii apartineti ce va modifica, schimba sau intari fiecare dintre nivelele de mai jos.
Imaginati-va cum acest sentiment al apartenentei se cascadeaza in jos, isi mareste viteza dupa fiecare nivel si cu ce putere intra in nivelul comportamentului nostru. Iar schimbarea comportamentului va avea indiscutabil un impact masiv si in mediu.

Esenta esta sa identificam, prin dialog si acompaniere la ce nivel e locat blocajul si sa intervenim la nivelul superior. Si acum stiti de ce! Pentru ca nivelul superior il organizeaza pe cel inferior.

Einstein spunea ca o problema nu se rezolva prin interventie la acel nivel la care a aparut, ci la nivelul superior de organizare.

Iar eu il cred!!!


Al vostru coach si trainer pasionat,
Cristi(an) Nicolae

Read 2196 times Last modified on Monday, 20 October 2014 13:23
Cristian Nicolae

In urma anilor de pregatire in Programare Neuro Lingvistica si Coaching, programele livrate sunt co-create si personalizate fidel pentru oamenii din firma, fie ca sunt  in zona echipelor operationale, fie a celor strategice sau a persoanelor cheie din zona executive.

Experienta:Stabilirea de strategii vanzare & marketing, de programe complexe de instruire si implementarea lor, concluzionate cu rezultate masurabile remarcabile; implicarea activa in redesignul proceselor, program ce a creat o flexibilitate binevenita in organizatie si a asigurat pozitia de benchmark in retelele respective;

Coaching, individual sau de grup, majoritatea timpului alocat fiind in zona de business; traininguri, workshop-uri si consultanta in comunicare, cold calling, tehnici de vanzare, persuasiune, negociere, tehnici de inchidere contracte si managementul timpului; grupuri de tineri, 17-18 ani, coaching vocational.

Oras: Bucuresti

 

Pentru a programa o sedinta cu Cristian Nicoale alegeti una din variantele de contact de mai jos:

office@coaching-essence.ro - 0734.701.702 

Informatii de contact

Echipa noastra va raspunde cu placere la solicitari, pentru contact folositi informatiile de mai jos:

Coaching Essence Office

  • Mobil: +40 734 701 702

Info Retele Sociale

Linkedin si Facebook & Co. Follow us & get in touch.

NLP Coaching pentru Dezvoltare Personala